Sång och musik får fart på svenskalektionerna

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna i förberedelseklassen på Kyrkbyskolan i Orsa har hittat ett nytt sätt att lära sig svenska språket fortare på – nämligen genom att kombinera musik tillsammans med språklektionerna.

Det är ett samarbete mellan musikskolan och kommunen för att få fart på elevernas språkundervisning, något som gett resultat.

– Att få uppleva sånger och göra rörelser samtidigt som man sjunger gör att det går jättemycket fortare än om vi bara tragglar inne på lektionen utan att sjunga, säger klasslärare Tove Myrén.

Har fått statligt stöd

Hösten 2016 såg Orsa kommun ett utökat behov för nyanlända barn att få lära sig svenska i förberedelse inför skolstart. Vid samma tillfälle såg musikskolan i Orsa möjligheten att använda musik som integration.

Samarbete uppstod och med hjälp av statligt integrationsstöd kunde musikskolan ta bort avgiften för sina elever och kunde börja erbjuda gratis musiklektioner för alla i kommunen. Ett sätt att ge alla möjligheten att lära sig spela instrument.

”Roligt att lära oss svenska genom sånger”

Tillsammans med Kyrkbyskolan hjälper musikskolan även till med språkundervisningen i förberedelseklasserna. Svenskainlärning genom musik, sång och rörelse.

– Det är fint och roligt att lära oss svenska genom sånger, vi lär oss fort, säger Abdulrahim Ali Alebbo.

– Jag älskar att sjunga och dansa, när jag blir stor ska jag hålla på med detta, säger Rama Al Domani.

Se hela inslaget från skolan här nedanför:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.