Kalhygge blev konst i Siljansnäs

Uppdaterad
Publicerad

Skogen höggs ned i Tasbäck. Konstnären Sanna Seppänen blev ledsen och tog med färg och penslar för att liva upp hygget. Nu kommer folk för att titta på hennes naturnära konstverk.

En morgon när konstnären Sanna Seppänen i Siljansnäs gick sin vanliga morgonrunda med hunden i byn Tasbäck var skogen nedhuggen.

– Jag blev ledsen och det kändes fruktansvärt jobbigt. Vi slutade gå dit för det kändes inte bra, säger Sanna Seppänen.

Började måla stubbar

Med tiden hittade hon tillbaka till skogsrundan och en dag tog ledsamheten en tvärvändning.

– Jag började stanna vid olika ställen i skogen och min kreativitet kom igång. En dag hade jag med mig färg och började måla stubbar, säger Sanna Seppänen.

Får man måla stubbar i skogen?

– Grannarna har godkänt det och jag kallar det för guerilla-rundan för man kanske inte får göra det egentligen, säger Sanna Seppänen och skrattar.

Museum i skogen

Totalt har det blivit femton stubbar som förvandlats till levande konstverk. Stubbarna sitter lite här och där på hygget och ska man kolla på alla är det en sträcka på två kilometer. Flera ortsbor har hittat till hygget och konstverken.

– Det är trevligt att få gå på museum i skogen. Varje gång jag går ut tänker jag vad har Sanna hittat på nu? Det är som orientering och leta stubbarna, säger Eva Kapferer som är sommarboende i Tasbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.