”Sextrakasserier förekommer i allt lägre åldrar”

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella trakasserier förekommer i allt lägre åldrar, det säger Linda Carlsson som är skolkurator inom Ludvika kommun och som jobbar med barn från förskola upp till årskurs nio. 

– Det handlar om attityden mot varandra, att man går över gränser, säger hon.

När Linda Carlsson jobbar med barn och unga handlar en stor del av arbetet att jobba förebyggande. Det handlar om diskussioner om värdegrund, hänsynstagande, civilkurage, och att ställa upp för varandra. Viktigast av allt menar hon är att börja tidigt.

Dalarna – #RörInteMinKropp

– Idag pratade jag värdegrund med en årskurs tre. Så vi börjar tidigt. Och det säger jag till föräldrar också. För det är när dom är större som det är svårare för oss vuxna att påverka dom. Att vi har jobbat med självkänsla så att dom kan stå emot press. Ju tidigare man börjar med sådana här diskussionerna desto bättre.

Enligt Linda, som också jobbar som föräldrautbildare, så är självkänsla viktigt. Brist på självkänsla är det som kan ligga bakom att någon tafsar. Linda menar att de som tafsar har brist på självkänsla.

– Utifrån att du har ett behov av att använda ett maktbeteende för att bevisa någonting, det bottnar ofta i låg självkänsla, säger hon och fortsätter:

– Att ha självkänsla är att ha en grundtrygghet, att känna att man duger som man är. Det gör i sin tur att man inte får behov att trycka ner andra. Du lär dig att stå upp för dig själv och ser ditt eget värde.

Lindas största råd till föräldrar handlar om tid.  

– Framför allt jobba med tiden hemma, ägna tid åt varandra istället för att ha det här tjatandet. Fråga ungdomarna hur dom mår? Vad som händer? vilka umgås med vilka? Och var inte rädd att ta upp känsliga saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – #RörInteMinKropp

Mer i ämnet