Sista dagen på vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande återstår en varg att skjuta i den pågående vargjakten. Men nu är det bråttom. I dag är sista dagen på vargjakten.

Av de sex vargar som Dalarna tilldelades i årets licensjakt har fem fällts. Den återstående vargen i Orsenreviret har lyckats hålla sig undan och  i dag är sista chansen att skjuta den. Från och med i morgon är jakten över.

– Jakten som sådan har ju fallit väl ut från vår sida. Vi har haft god kontakt med dem i området och jakten har utförts bra. Och uppgifterna från obduktionerna har visat att det är det rätt vargar som har blivit skjutna. Men sen är ju jakten väldigt beroende av vädret, så det har varit perioder då det inte funnit snö och då lämnas inge spår, säger Jonas Bergman som är funktionssamordnare från Naturvårdsenheten på länsstryelsen.

Dalarna – varg

Kan ha fått upp spår

– För tio minuter sedan kom ett besked om att de jägare som kan ska ta sig ut till en samlingsplats för att man vill göra en sista utställning, innan jakten avslutas idag. Det betyder alltså att man har fått upp ett spår som man vill undersöka, det är ju en vargtik man är ute efter, och det kan ju vara den man har fått spår efter, säger Christer Gruhs, Jägareförbundet Dalarna när SVT Nyheter Dalarna pratar med honom strax innan klockan 10.00 på onsdagen.

– Det låter som att det kommer vara en begränsad styrka, kanske 10-15 stycken.

Pågått sedan januari

Jakten har pågått sedan den andra januari. De fem första vargarna fälldes redan i inledningen av jakten. Det har sedan dess rått svåra förhållanden att bedriva jakt på grund av snöbristen som ställt till med spårningen. Men Christer Gruhs tror inte på någon förlängd jakt.

– Nej, länsstyrelsens signaler är att man inte tror att det kommer bli någon ytterligare jakt. I så fall väntar man ett år till.

Att man inte fyllt kvoten är ganska ovanligt, i alla fall i Dalarna.

– Det händer nog då och då, men som jag kan minnas så har man klarat uppdraget bra här i Dalarna de gånger det har varit jakt. Så i Dalarna är det ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – varg

Mer i ämnet