Mayny Mikaelsson har spelat Alice Hårström i Ruggugglan från starten 2005. Foto: Anders Hellström

Sista showen för pensionärerna

Publicerad

10 december är det premiär för den sista uppsättningen någonsin av Ruggugglan i Falun. Över 70 000 besökare har sett föreställningen efter att den drogs igång för drygt tio år sedan av Åke Strömmer som dog innan han hann se den själv.

2005 skrev Åke Strömmer farsen Ruggugglan om ett pensionärsboende utöver det vanliga. Från början var drygt tio karaktärer handplockade till föreställningen. I dag är endast fyra kvar. Åke Strömmer som skapade Ruggugglan gick bort innan premiären och sedan dess har Pigge Hesselman regisserat den komiska farsen.

Inte många kvar

Endast fyra av originalkaraktärerna finns kvar i dag och årets uppsättning blir den sista.

– Jag känner att ska man behålla själen i Ruggugglan ska de här ursprungsfigurerna vara med, säger regissören Pigge Hesselman.

– Det är så få kvar nu så det är dags att lägga ner.  Jag känner också att jag vill möta andra utmaningar och skriva andra saker.

Hur var det att ta beslutet att lägga ner?

– Fruktansvärt! Det är jättesorgligt, det har varit så mycket härliga minnen. Man har ju burit vidare något från Åke Strömmer som jag högaktat hela livet, säger Pigge Hesselman.

”Byter hårfärg lika ofta som kalsonger”

En som har varit med från början och som handplockades av Åke Strömmer är Mayny Mikaelsson. Hon spelar den pensionerade hårfrisörskan Alice Hårström.

– Hon byter färg på håret lika ofta som karlarna byter kalsonger, säger Pigge Hesselman.

Mayny Mikaelsson berättar hur stolt hon kände sig när hon fick samtalet av Åke Strömmer. Liksom Pigge Hesselman har hon många minnen från tiden med Ruggugglan.

– En gång spelade jag upp en scen i en sjuksäng och när jag gick upp låg peruken kvar i sängen. Publiken tjöt av skratt, men jag bet ihop, sgäer hon.

Hade inte skrattat på flera år

Ruggugglan är en fars som många förknippar med just skratt. Mayny Mikaelsson har fått ta emot komplimanger utanför scenen för glädjen som showen har spridit.

– Jag minns speciellt en kvinna som tackade för föreställningen. Hon hade inte skrattat på flera år efter att ha upplevt tråkiga saker.

En väninna hade köpt biljett till kvinnan.

– Efter hon kunde skratta i salongen vände det för henne, berättade hon för mig, säger Mayny Mikaelsson som berördes av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.