Sista vintern för gratis längdåkning i Sälen?

Uppdaterad
Publicerad

I Sälenfjällen är det fortfarande gratis att åka längdskidor trots att det satsas många miljoner på att hålla spåren fina. På de flesta andra håll har det införts avgifter för längdskidåkning – och nu finns det tankar på det också i Sälen.

– Vi märkte redan förra året att folk ville betala, säger Magnus Noppa vid skidanläggningen Kläppen.

Aldrig tidigare har så många sportlovsfirare åkt längdskidor i Sälenfjällen som nu. Och aldrig tidigare har det satsats så mycket på att göra fina spår.

Avgifter på andra håll

Ändå är det fortfarande gratis att åka längdskidor i Sälen – trots att det införts avgifter också i spåren på de flesta andra håll i Sverige.

 – Vi har haft det som ett komplement till den alpina skidåkningen men sen har vi också haft en avgift på 75 kronor inbakad på alla våra bokningar som går till en spårpott, säger Magnus Noppa vid Kläppen som är den enda anläggningen i Sälen som också satsar på konstnö i längdspåren.

Ändrade vanor

Sälen är ju mest känt för alpin skidåkning men det är själva turisterna som ändrat sina vanor till att också åka mer på längden. Och det är inte säkert att det blir gratis de kommande åren – en del gäster är vana vid att det kostar och försöker till och med att betala redan i dag.

– Vi får se hur det blir men jag tror inte att det skulle bli något konstigt om vi skulle ta betalt. Vi märkte redan förra säsongen att det kom gäster och frågade var de skulle betala, säger Magnus Noppa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.