Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska bli kul att gå där om den byggs.” Melvin Pousette och Linus Lindh kommer att gå den nya högstadieskolan på Strandenområdet om den byggs. Den 9 juni folkomröstar Moraborna om skolbygget. Foto: Hannes Forssell/SVT

”Ska bli kul att gå där om den byggs” – Folkomröstning om skolbygge i Mora närmar sig

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 juni ska Moraborna säga ja eller nej till bygget av en högstadieskola på Strandenområdet. När SVT besöker Mora är flera ovilliga att prata om projektet då ämnet är känsligt.

– Det är stort, man tänker på barnens framtid, säger Lottie Tornérhielm.

På sociala medier är engagemanget omfattande. 2 200 personer har i skrivande stund gått med i en grupp som är negativt inställd till bygget på Strandenområdet.

Strandenområdet i Mora

Platsen där skolan planeras ligger mellan två vägar, och det är just trafiksituationen som lyfts som det mest negativa.

Fyra alternativ utreddes

En utredning som gjordes 2018 kom fram till att en ny högstadieskola borde byggas, men rekommendationen var att bygga den på det område där ortens gymnasieskola redan finns. Ett sådant projekt skulle dock ha blivit mer än dubbelt så dyrt som att bygga på Strandenområdet, enligt utredningen.

Om det blir en ny skola beräknas den stå klar 2027. Förutom högstadieskola planeras också kulturskola, ungdomsgård och en ny idrottshall.

I klippet får du bland annat träffa 11-åriga Linus och Melvin som kommer att gå i högstadiet när bygget är klart – om det blir av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandenområdet i Mora

Mer i ämnet