Foto: TT

Skador orsakade av getingstick ökar

Uppdaterad
Publicerad

Skador i samband med getingstick har ökat med 40 procent de senaste 15 åren visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Värmen bidrar till att getingarna nu är mycket aktiva och många i Dalarna ringer sina försäkringsbolag för att få hjälp att ta bort getingbon.

Skadedjursbekämparna i Dalarna har långa listor med hushåll som vill ha hjälp att ta bort getingbon. Ofta upptäcks bon i samband med husrenoveringar.

Sommarplågor

– Det är då man märker det, om de bor i väggen till exempel. Ser man själva boet är det enklare – då kan man bara plocka ner det i en hink eller kasse, säger Anders Rydén som arbetar som skadedjursbekämpare.

Mellan år 2001 och 2012 ökade antalet skador efter getingstick med 40 procent visar statistik. Varje år läggs mer än 100 personer in för slutenvård efter ett getingstick. Varför dessa skador ökar vet man inte, men en teori är att det idag finns fler människor som är överkänsliga. Senaste åren har 1-3 personer per år avlidit efter att ha blivit getingstuckna.

– Det gäller att ta det lugnt och inte vifta med armarna. Getingarna ska ju skydda sig själva och boet, det är därför de blir aggressiva, så det gäller att ta det lugnt, säger Anders Rydén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarplågor

Mer i ämnet