Skidanläggningen Fjätervålen ligger ungefär en kilometer från gränsen mellan elområde två och tre – en gräns som anläggningen gärna sågs dras längre söderut, menar vd:n Sofie Andersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är också glesbygd” – vd Sofie Andersson berättar varför hon tycker att elgränsen ska dras om. Foto: Sofie Lind/SVT

Skidanläggningen Fjätervålen vill att ministrar drar elgränsen söderut

Uppdaterad
Publicerad

Älvdalens kommun är en av de som vill att gränsen för dagens elområden ska dras längre söderut.

Nu ska även skidanläggningen Fjätervålen träffa ministrar i hopp om att påverka gränsdragningen.

– Jag hoppas att vi kan öka förståelsen för oss i glesbygd, säger Sofie Andersson, vd för Fjätervålen.

Större delar av Dalarna ligger i elområde 3, vilket betytt ett högre elpris än i elområde 2. Men var gränserna ska gå i framtiden håller på att utredas i hela Europa.

Älvdalens kommun träffade därför tidigare i år Svenska Kraftnät tillsammans med bland annat aktörer i norra Dalarna, däribland Fjätervålen.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Men där fick delegationen veta att frågan snarare låg på riksdagspolitikernas bord.

”Vi i Älvdalens kommun anser att genom att det produceras så mycket elkraft inom kommunens gränser är det för oss självklart att kommunen ska höra till elområde 2 och inte 3”, skriver kommunalrådet Peter Egardt (S) i en kommentar till SVT.

Träffar ministrar om frågan

Fjätervålens vd, skidanläggningen som ligger ungefär en kilometer från elområde 2, ska nu tillsammans med andra aktörer träffa bland annat energi- och näringslivministern Ebba Busch (KD) gällande flera näringslivsfrågor.

Svenskt näringsliv har tagit initativet till mötet. Där ska Fjätervålen diskutera hur elområdet påverkar dem, men också lyfta glesbygdsperspektivet.

”Frusterande” – hör mer om hur mycket Fjätervålen räknat på vad elgränsen kostat dem i klippet.

Elområden

Sverige är indelat i fyra elområden som beror på flera faktorer. Gränserna håller dock på att ses över och Svenska kraftnät utreder flera möjliga alternativ.

Förslag om eventuell förändring av elområden kommer att publiceras i februari 2024. Det innebär att implementering av nya elområden tidigast kan ske under 2027.

Svenska kraftnät har börjat betala ut elstöd till privatpersoner. Företag kan först 30 maj börja ansöka om elstöd hos Skatteverket.

Källa: Svenska Kraftnät

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet