Foto: Patrick Qvicker/SVT

Femåring vårdas på intensiven i Uppsala efter olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer skadades i samband med en skoterolycka i Sälen på fredagen. Två av de inblandade är barn. Den yngsta är nu förd till Uppsalas intensivvårdsavdelning med allvarliga skador.

På lördagsmorgonen meddelar man på Falu Lasarett att det yngsta barnet, som är fem år, är allvarligt skadat och vidare förd till intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I Uppsala säger den medicinska barnbakjouren att läget är allvarligt men stabilt för flickan.

Stor räddningsinsats

SOS larmades klockan 13.20 om en skoterolycka på en led söder om Vålbrändan mellan Lindvallen och Rörbäcksnäs i Sälenfjällen. Enligt uppgift ska skotern ha vält och tre personer skadats vid olyckan.

Fjällräddare, ambulans och räddningstjänst och polis kallades till platsen.

Färdades på samma skoter

Barnen är flickor, 5 och 16 år gamla. Den tredje personen ska, enligt uppgifter från SVT Nyheter Dalarnas reporter på plats, vara en vuxen kvinna. Alla ska ha färdats på samma skoter.

Samtliga inblandade ska ha skadats i olyckan. 16-åringens skador är oklara, men hon har tillsammans med den vuxna kvinnan förts till Mora lasarett med ambulans. Kvinnan ska ha bröstsmärtor. Femåringen ska ha fått allvarliga skador och fördes till Falu lsarett. Senare flyttades hon till Akademiska i Uppsala.

Omfattande räddningsinsats

Räddningsinsatsen på plats var omfattande.

– Platsen ligger rätt oländigt till, det är ungefär två kilometer till närmaste farbara väg. Det har använts både bandvagn och helikopter och totalt är det säkert 25 personer här från räddningstjänst, polis och ambulans och fjällräddning, säger SVT:s reporter Patrik Qvicker.

Hårt trafikerad led

Olycksplatsen ligger i närheten av fäboden Vålbrändan och inträffade på en skoterled som går från fäboden och söderut. Det rör sig om en hårt trafikerad snöskoterled.

– Det har nog passerat runt 25 snöskotrar bara under den tiden jag varit här, säger Patrik Qvicker.

Kan ha berott på tekniskt fel

Vid den undersökning som polisen gjorde på olycksplatsen kom det fram att det kan ha uppstått ett tekniskt fel på skotern.

– Vi har fått uppgifter från de inblandade att gasen ska ha hängt sig på en raksträcka. Efter det har ena skidan skurit ner i snön och skotern har då krockat med ett träd och voltat, säger vakthavande regionsbefäl Johan Wallenius.

Enligt honom ska skotern inte haft någon traditionell gasanordning med vajer utan det ska vara ett digitalt system. Skotern är tagen i beslag och ska undersökas.

En anmälan har upprättats om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.