Skyddsjakt beviljad

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Gävleborg gav på onsdagen klartecken till skyddsjakt på en varg i Färila i Ljusdals kommun.

Länsstyrelsen ser allvarligt på attackerna, eftersom vargarna är oskygga och vistas nära bebyggelsen, det skriver Länsstyrelsen Gävleborg i ett pressmeddelande idag. Vargspårare tror att det rör sig om två ungvargar med genetiskt värdefulla föräldrar med finsk-ryskt ursprung. Skyddsjakten är tillåten från 14 till 28 mars.

– Vi har nu fattat beslut om skyddsjakt efter en varg i området kring Färila. Detta mot bakgrund av risken för upprepade skador och svårigheten att förebygga skador från varg som vid upprepade tillfällen rör sig i tätbebyggda miljöer och uppvisar ett oskyggt beteende. Vi gör bedömningen att det inte finns någon annan lämplig lösning för att förebygga ytterligare skador, säger Veronica Lauritzsen, chef för enheten Natur och vilt i pressmeddelande på länsstyrelsens hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GD

Mer i ämnet