Den 30-årige mannen dömdes av hovrätten för mord efter våldsbrottet i Idre. Mannen friades tidigare i tingsrätten. Foto: Arkiv

Slog ihjäl 25-åring – döms till 16 års fängelse för mord

Uppdaterad
Publicerad

Efter en hemmafest i Idre i maj 2016, hittas en 25-årig man död. En då 29-årig man greps och åtalades misstänkt för brottet. Mannen friades i tingsrätten, men åklagaren överklagade fallet till hovrätten. I dag dömdes mannen till 16 års fängelse för mord.

Åklagaren yrkade på att den misstänkte i första hand skulle dömas till livstids fängelse och i andra hand i fängelse i 16 år. Hovrätten dömde i dag 30-åringen till 16 års fängelse för mord.

Åklagaren är tillfreds med dagens besked.

Misstänkt mord i Idre 2016

– Jag är nöjd med att det blev en fällande dom för mord, säger åklagare Gun-Britt Ström.

Men du hade yrkat på livstids fängelse?

– Det är ganska ovanligt att det blir livstidsdomar, så jag känner mig nöjd med 16 års fängelse, säger hon.

Hovrätten har idag funnit att det är klarlagt att endast den tilltalade och offret var i huset när gärningen ägde rum och 30-åringen har även knutits till gärningen genom annan bevisning.

”Nöjd för mina klienters skull”

– Jag är oerhört glad över att hovrätten har gjort den bedömning man har gjort. Jag är väldigt nöjd för mina klienters skull, säger Erik Söderman, målsägandebiträde, i en första kommentar till SVT Nyheter Dalarna.

Erik Söderman, målsägandebiträde Foto: SVT

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade är gärningsman. Han döms också att betala skadestånd till målsägandens föräldrar.

25-åringen bragdes om livet

Det var i samband med en fest i 25-åringens hem i utkanten av Idre den 14 maj 2016 som mordet ska ha ägt rum. Flera personer deltog i festen och på slutet fanns bara fyra personer kvar i huset.

Enligt vittnen blev dock 29-åringen ensam kvar med 25-åringen i slutet av festen och tidigt nästa morgon hittades 25-åringen död i sitt hus.

Polisen misstänkte att han bragts om livet och inledde en förundersökning om misstänkt mord. Den då 29-årige mannen anhölls på sannolika skäl misstänkt för brottet, men har under förhör nekat.

Åklagaren menade under tidigare tingsrättsförhandlingar att 29-åringen besinningslöst har dödat 25-åringen med en lampfot efter festen.

LÄS MER: Åklagare yrkar på livstid för Idremordet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Idre 2016

Mer i ämnet