Vill korta väntetid – då slopas praktiken för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Den som är asylsökande har tidigare kunnat få hjälp med en praktikplats via Migrationsverket i väntan på beslut. Men från årsskiftet har det varit slut med det.

Ruba Abdullah Alhamo från Syrien är en av de 780 asylsökande som gjorde praktik i Dalarna förra året via Migrationsverket. 

– När man får en praktikplats känner man att det finns ett värde i livet, säger hon, som fick en praktikplats inom Leksands kommun som lärarassistent och språkstödjare på en skola. 

– Det var inte ett jobb men det var ett viktigt steg för mig och för alla de som har lämnat sitt land där det pågår krig, berättar hon.

Migrationsverket inte längre ansvariga

Från den 1 januari skrivs inga nya kontrakt för praktikplatser för asylsökande och från den sista april tar det helt stopp för de som redan har ett kontrakt via Migrationsverket.

– Tanken är att väntetiderna för asylsökande ska bli betydligt kortare så småningom. Och då får de här praktikplatserna gå över till Arbetsförmedlingen, till de som får uppehållstillstånd och blir kvar i Sverige, säger Maria Löfgren, enhetschef på Migrationsverket i Borlänge.

Istället så har länsstyrelserna och Folkbildningsrådet nu fått extra pengar. De ska nämligen stötta upp med kurser och andra tidiga insatser riktade mot asylsökande, enligt det uppdrag de fått från regeringen och som började nu vid årsskiftet.

Kan få praktik – men inte försäkring

Den som är asylsökande kan dock fortfarande ordna en praktikplats på egen hand men då har personen inte rätt till den försäkring som Migrationsverket tidigare stått för om något skulle hända på praktikplatsen. 

– Praktiken har varit oerhört viktig för asylsökande eftersom vi har haft extremt långa väntetider, säger Maria Löfgren.

Praktiken hjälpte

Ruba Abdullah i Leksand berättar att praktiken hon fick hjälpte henne enormt mycket under väntan på asyl. Och hon tycker att det är synd att asylsökande inte får den möjligheten framöver.

– Under väntetiden förlorade jag allt och jag var trött på allting. Väntetiden är jättejobbig, det gör ont. Man gör ingenting, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.