Foto: Skärmdump från SMHI

SMHI varnar: risk för skogsbränder i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det är risk för skogsbrand på många håll i landet, så också i Dalarna.

SMHI varnar att risken är stor för skogsbrand. På flera håll i länet råder stor eller lokalt mycket stor risk för antändning och elden kan spridas lätt.

– Det har varit torrt länge nu och för varje dag som går nu så ökar brandrisken, säger Magnus Jonsson, insatsledare vid räddningstjänsten Dalamitt.

Brandrisken klassas i nuläget som en fyra på en femgradig skala.

– Men det tangerar till en femma, det börjar bli mycket stor risk, även om det varierar ganska mycket över hela området, säger Magnus Jonsson.

Det råder nu eldningsförbud i hela länet.

– Man ska inte elda i skog och mark och vara försiktig vid grillning på tomten. Det är bättre att hålla sig på grusgången än i skogsdungen, säger Magnus Jonsson.

Räddningstjänsten ligger nu i beredskap för just skogs- och markbränder.

– Efter storbranden i Västmanland så bullar vi upp med resurser även i ett initialläge på en skogsbrand, det är då det är störst chans att påverka spridningsområdet. Där är vi mer på tå i dag, säger Magnus Jonsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.