Foto: SVT

– Spola inte ner prillan i toan!

Uppdaterad
Publicerad

– Snus är en av de vanligaste fulspolningarna i kommunen, skriver Emil Andersen i ett pressmeddelande.

Falu Energi & Vatten, som är ett kommunalt bolag, uppskattar att snusarna i Falun tillsammans varje dygn spolar ner 22 556 prillor i toaletten.

Påfrestning för reningsverken

– Det är en helt onödig påfrestning på avloppsreningsverken. Verken är inte anpassade för att ta hand om svårnedbrytbara gifter, som till exempel kadmium från snus. Risken finns därmed att kadmium till slut kan hamna i naturen, skriver Emil Andersen.

– Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Ha en papperskorg på toaletten där snus och annat skräp kan slängas. Snus hör heller inte hemma bland matavfall, utan ska slängas bland förbränningsbara sopor.

Miljarder saknar toalett

Här i vårt land är vattentoaletter numera en självklarhet, men enligt organsiationen WaterAid finns det idag runt om i världen 2,3 miljarder människor som saknar toalett. Behov uträttas utomhus och nästan 900 barn dör varje dag i diarrésjukdomar som orsakas av bristande sanitet och smutsigt vatten.

Officiell FN-dag

WaterAid anser att biståndsgivare måste satsa mera på sanitet, vatten och hygien.

Sedan 2014 är internationella världstoalettdagen en officiell FN-dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.