Foto: Montage: Bildbyrån/Expressen

Stina Nilsson och Anna Haag i dopinguppror

Uppdaterad
Publicerad

Allt för många dopingskandaler har gjort att ett hundratal idrottare nu sätter ner foten och skrivit under ett brev som lämnats över till Internationella skidförbundet FIS, skriver Expressen. Några av de som signerat brevet är längskidåkarna Stina Nilsson och Anna Haag.

Det är snart dags för VM i finska Lahtis, men på onsdagen kommer ett krismöte hållas mellan åkarna och ledningen. Anledningen är att de tävlande fått nog av dopingskandalerna och vill att ledningen sätter ner foten ordentligt.

Enligt Expressen är det amerikanska åkaren Kikkan Randall som tagit initiativet till brevet som skickats till både FIS och den olympiska kommittén, IOK.

Äventyrar trovärdigheten

I brevet står det att man vänder sig starkt mot det som framkommit i den omfattande rapporten under namnet McLaren-rapporten, där det framkom att doping förekommit under förra sommarens OS i Rio de Janerio – något som skadat den trovärdighet som det innebär att vara tävlande i de olympiska spelen.

”Vi är också oroade över några av de kommentarer som kommit från FIS-ledningen angående just doping inom vår sport”, skriver Randall och vill därför ha ett möte med ledningen under VM i Lahtis  för hur sporten i framtiden kan hålla sig fri från doping.

I brevet står det sedan uppradat flera punkter om att bland annat åkarna förtjänar en stark ledning som arbetar för åkarnas rätt att tävla i doping-fria tävlingar.

Ett hundratal åkare har skrivit under brevet, däribland Anna Haag, Stina Nilsson och Charlotte Kalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.