Foto: Maja Suslin/TT, Nisse Schmidt/TT

Stockholm vill söka OS – Falun blir delarrangör

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm vill ha vinter-OS 2026 med paralympics. Detta framkommer i en utredning från Stockholm Stad. Delarrangörer föreslås Falun och Åre bli.

Stockholms stad säger inte ”ja” till OS ännu. Men utredningen visar att staden vill och ska gå vidare med planerna att söka värdskap för vinter-OS och Paralympics 2026.

Falun blir delarrangör

Utredaren Jesper Ackinger säger att tanken är att både Falun och Åre ska vara med som delarrangör. Backhoppning och nordisk kombination skulle genomföras i Falun och alla alpina grenar, förutom möjligen parallellslalom, skulle genomföras i Åre.

OS i Dalarna

Han säger att befintliga anläggningar ska användas i så hög grad som möjligt i Stockholm. Friends Arena är tänkt att bli invignings- och avslutningsarena.

– Det här är en process som startar med utredningen i dag. Den kommer att gå ut på en remissomgång, och det är också en utredning som är en förutsättning för de politiska partierna att gå vidare och fatta sina interna beslut, säger finansborgarrådet Karin Wanngård.

– Sådant här skapar otroligt många jobb, tillväxt och en rullning i ekonomin som vi behöver. Det skulle göra att Stockholm blir synligt i hela världen.

SOK stödjer en ansökan

Sveriges olympiska kommitté (SOK) stödjer en svensk ansökan.

”Efter att Stockholms stad har studerat remissvaren är inriktningen att innan sommaren gå vidare med ett beslut i kommunfullmäktige för att ge stöd till en OS-ansökan. Nästa steg är en anmälan av Stockholm till IOK som ”Candidate City”, vilket görs av SOK i mars 2018, ansökan förutsätter att både staten, berörda kommuner och idrotten är positiva”, säger ordförande Hans Vestberg på SOK:s webbplats.

SOK, som är en av flera aktörer som nu ska studera utredningen i detalj för att komma in med synpunkter och kompletteringar, är också positivt inställt till vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2026, enligt texten.

”Etisk ledstjärna”

Förespråkare för OS – Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, Parasportförbundets ordförande Margareta Israelsson och Hans Vestberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté – skriver på DN Debatt att OS och Paralympics i Stockholm 2026 kan bli en etisk, ekonomisk och miljömässig ledstjärna för idrottsevenemang.

Enligt planen för ett OS i Stockholm ska befintliga arenor användas och det ska finnas en plan för fortsatt användning av de nya arenor som eventuellt behövs, transporterna ska minimeras och schyssta arbetsvillkor ska gälla för alla som engageras. För att undvika risken att spelen blir lidande av varmt väder ska all snö som används produceras på konstgjord väg, enligt debattörerna.

”För oss gäller det nu att lyssna och ha en nära dialog med våra medlemsförbund och ta reda på deras inställning och syn på möjligheterna till ett OS och ett Paralympics i Sverige 2026”, säger RF-basen Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Idrottsministern positiv

Idrottsminister Gabriel Wikström (S) säger att arbetet för att ansöka om vinter-OS i Stockholm är ”väldigt positivt”.

– Sverige är duktigt på att organisera stora idrottsevenemang. Vi har lång erfarenhet och kunskap om det, och en väldigt stark idrottsrörelse och ett gott anseende i världen. Vi ska inte diskvalificera oss från att också tänka stort, säger Wikström till TT.

Regeringen behöver mer fakta på bordet innan staten kan ge garantier för en finansiering av ett framtida vinter-OS.

– Det handlar dels om djupare konsekvensanalyser, dels om hur samverkan mellan de olika aktörerna i ett sådant projekt ska se ut, och en precision av vad man exakt förväntar sig från statens sida. Det finns flera steg som återstår att ta, säger Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Dalarna

Mer i ämnet