Arkivbild. Foto: TT

Stopp för vargjakt – igen

Uppdaterad
Publicerad

De juridiska turerna om vargen i Djura fortsätter. På torsdagen sa kammarrätten ok till att den får skjutas men på fredagen stoppades jakten av förvaltningsrätten.

Redan i juli beslöt länsstyrelsen att en varg som angripit får i trakterna av Djura väster om Gagnef skulle få skjutas. Jakttiden gällde från 30 juli och två veckor framåt, men vargen klarade sig.

Angreppen fortsatte

I det här området finns ingen känt vargrevir så det fanns en möjlighet att vargen inte längre fanns kvar. Men angreppen på får fortsatte. Tills i dag har vargen angripit får vid tre tillfällen i det här området.

I oktober beslöt länsstyrelsen på nytt om skyddsjakt på samma varg.

Den här gången var jaktperioden från den 29 oktober till den 12 november, alltså i morgon.

Överklagades av organisation

Det här beslutet överklagades av organisationen Wolf Association Sweden till förvaltningsrätten i Luleå som numera har hand om alla ärenden som gäller de stora rovdjuren.

Förvaltningsrätten beslutade om inhibition; beslutet om skyddsjakt på vargen stoppades tills dess att förvaltningsrätten skulle fatta det slutgiltiga beslutet.

Länsstyrelsen valde då att överklaga beslutet om inhibition till kammarrätten i Sundsvall och igår gav kammarrätten länsstyrelsen rätt, beslutet om inhibition revs upp och skyddsjakten kunde fortsätta.

Nytt beslut

Men idag kom ett nytt beslut. Förvaltningsrätten i Luleå meddelade att man nu fattat sitt slutgiltiga beslut i frågan och det blev att man river upp beslutet om skyddsjakt. Vargen får alltså inte skjutas.

– Nu ska vi överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten i Sundsvall, säger Jonas Bergman på Länsstyrelsen i Dalarna.

– I och för sig går skyddsjakttiden ut redan i morgon, men vi vill ha ärendet ordentligt prövat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.