Stor osäkerhet kring blodspår på mordplatsen i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen fortsatte rättegången mot de misstänka för mordet i Bollnäs i december. När en kriminaltekniker förhördes stod det klart att offrets blod som hittats på de misstänkta gärningsmännen, kan ha förts över från andra personer.

DNA-spåren från Bollnäsmordet kan vara osäkra eftersom många personer hade rört sig på platsen innan den undersöktes. Det framkom när polisens kriminaltekniker hördes som vittne under rättegångens sjätte dag. Rättegången gäller de två män, 22 och 27 år gamla, som misstänks ha knivskurit en 33-årig man till döds i Bollnäs i december förra året.

Kriminaltekniker gav sin bild

När kriminalteknikerna anlände till mordplatsen vid Björktjäratjärn i centrala Bollnäs några timmar efter händelsen hade många rört sig i området. Fotspår från andra poliser, ambulanspersonal och vittnen gör att man inte kan utesluta att till exempel blodspår har flyttats runt och därmed kontaminerats.

Mordet på 33-åringen i Bollnäs

– Men vi har flera saker som vi inte kan bortse i från. Kniven (som hittades på platsen. reds. anm.) och DNA som finns på offrets kläder och som kommer från de båda åtalade. I övrigt har det varit stora problem för oss på platsen att kunna bedöma och analysera med tanke på kontaminering, säger Åke Östberg, kriminaltekniker.

Nekar till mord

Båda de misstänkta männen nekar till att ha mördat 33-åringen och har i stället sagt att det handlat om nödvärn. 22-åringen hävdar att han sköts i benet av mordoffret direkt när de möttes och nekar helt till att ha varit inblandad i våldet som dödade 33-åringen. Han säger sig heller aldrig ha sett någon kniv, trots att en kniv med både offrets och 22-åringens DNA har hittats på brottsplatsen och att 22-åringen har mordoffrets blod på sina kläder.

I de fallen handlar det om kontaminering, hävdar han.

– DNA kan ha överförts via annan person och det är vad som har skett i det här fallet, enligt min huvudmans uppfattning, säger 22-åringens försvarsadvokat KG Myhrberg.

Rättegången i Hudiksvalls tingsrätt fortsätter på tisdag då slutpläderingar är tänkta att hållas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 33-åringen i Bollnäs

Mer i ämnet