Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Joakim Limberg, vice vd på Fiskarhedens sågverk om varför man flyttar en stor mängd transporter från väg till räls. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Stor ökning av järnvägsgods på Västerdalsbanan – sågverk flyttar transporter från lastbil till tåg

Uppdaterad
Publicerad

Godstrafiken på järnväg längs den upprustade Västerdalsbanan kommer att öka stort i år. Främst är det sågverket i Fiskarheden som står för ökningen då man tredubblar sina järnvägstransporter.

– På sikt vill vi frakta mer än häften av vårt sågade virke med tåg, säger vice vd Joakim Limberg.

Det har varit en ganska trög start för godstransporterna till och från den upprustade timmerterminalen i Malungsfors som invigdes för drygt två år sedan.

Ett trendbrott

Men nu sker ett trendbrott. Under det här året kommer godstrafiken på Västerdalsbanan som sträcker sig till Borlänge, att öka kraftigt.

Största kunden, Fiskarhedens sågverk, flyttar en stor mängd transporter från lastbil till tåg.

– Vår största vinst är det miljömässiga med godstrafiken, men vi vill ju också ha persontrafik så det är också bra att visa att Västerdalsbanan är något att räkna med i framtiden, säger Joakim Limberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.