Bil stoppad efter stor polisinsats.

Stor polisinsats – en person gripen för människorov

Uppdaterad
Publicerad

Strax före lunchtid på torsdagen drog en stor polisinsats igång i området kring Falun. Vid halv två-tiden kunde polisen gripa en person som nu är misstänkt för människorov.

Enligt de första uppgifterna som kom in till SVT Nyheter Dalarna hade polis stoppat bilister och lagt ut spikmattor vid en bensinmack vid Jungfrurondellen i Falun. Flera polishelikoptrar hade också synts i luften.

Det visade sig handla om en polisinsats som inleddes redan under onsdagen, i Dalsland.

– Det här är ett ärende som pågår i region Väst som vi inte kan informera mer om just nu. Som bilist ska man bara lyssna på vad poliserna säger och lyda polisens tecken, sa Ulla Brehm som är presstalesman i region Väst vid 12-tiden på torsdagen.

– Det råder total sekretess och det finns en bra anledning för det.

En person gripen

Vid 13.30-tiden kunde polisen i region Väst bekräfta för SVT Nyheter Dalarna att en person gripits misstänkt för människorov och att insatsen var avslutad.

– Jag kan bekräfta att en person är gripen i region Bergslagen, men jag har ingen exakt plats, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

– Offret är i säkerhet. Jag har inga uppgifter om personskador. En förundersökning om människorov är inledd.

Skulle psykutredas

Upprinnelsen till den dramatiska jakten var att polisen skulle bistå läkare i Dalsland för att hämta en man som antogs vara i behov av psykisk tvångsvård.

– Det var polisen i Väst som skulle genomföra handräckningen under onsdagen, säger polisens presstalesman Jenny Widén.

När polisen kom till platsen för att hämta upp mannen flydde denne med en anhörig i bilen. Mannen ska ha hotat den anhörige som inte följt med frivilligt. Vilka motiv mannen hade, vill inte polisen gå in på i nuläget.

– Det får utredningen visa, säger Jenny Widén.

Anhörig omhändertagen

På förmiddagen omhändertogs den anhöriga personen i Rättviksområdet. Hen var då fysiskt oskadd. I samband med ingripandet flydde mannen och polisjakten inleddes. Först efter en timme, när mannen körde över en spikmatta, kunde han gripas.

Enligt Dalarnas Tidningar tog biljakten slut mellan Gimsbärke och Amsberg.

Mannen kommer nu att föras till region Väst för vidare utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.