Rekordmånga deltog under prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

Enligt arrangören deltog nästan 3000 personer under lördagens prideparad i Falun – vilket är rekord för Dalarnas egen HBTQ-festival.

Falu Pride blev i år Dala Pride och flera delar av länet har under veckan fått ta del av evenemang, utställningar och föreläsningar.

– Det är ju så att de som bor på mindre orter också har behov av att få känna av pride, men vi är ju ett län som är ganska stort och det är svårt för vissa att ta sig till Falun, därför vill vi även ha den på mindre orter, sa Ninni Skön som är ordförande för Dala Pride i en tidigare intervju med SVT Nyheter Dalarna.

Dala pride

Under lördagen hölls den stora finalen, prideparaden, som likt tidigare år hölls i Falun. Och det var en lång regnbågsfärgad orm som ringlade sig fram, från Kung Gustafs torg till kulturhuset, med nästan 3000 deltagare.

”Många transpersoner och unga människor”

Enligt Mats Eriksson som är ordförande för RFSL i Dalarna menar att det inte bara är konceptet som har ändrats i år.

– Det som har ändrats betydligt är att det är så många transpersoner och unga människor som har hittat ut och det tycker jag är så fantastiskt. Det har varit grupper som har varit svåra att fånga upp tidigare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala pride

Mer i ämnet