Foto: TT

Stora delar av Dalarna drabbades av strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Natten till söndag drabbades uppemot 100.000 elkunder i Dalarna av strömavbrott.

Senaste nytt: Ellevio satsar en halv miljard på elnätet i Dalarna.

Det var strax efter klockan 02 natten till söndag som strömmen försvann i de flesta av länets kommuner. I Falun var strömmen borta mellan cirka 02:21 och 03:15, enligt Falu Energi och Vatten och också Borlänge slocknade.

Under eftermiddagen lokaliserades felet till ett område i Borlänge kommun. Elföretaget Ellevio meddelar att man patrullerar sträckan för att hitta felet, men vid 19-tiden på söndagskvällen avbröts sökandet.

Under måndagen återupptogs det igen, då med en helikopter som hjälp.

Återupptar felsökandet

Under måndagsmorgonen kommer man att fortsätta leta efter felet, då med hjälp av helikopter.

– Som jag har uppfattat det har samtliga våra 31.000 kunder drabbats. Vissa under väldigt korta perioder men vissa blev utan ström i uppemot en timme, säger Per Dahlberg, vd på Falu Energi och Vatten, till SVT Nyheter Dalarna.

Vad har ni gjort under söndagen?

– Vi har startat i gång kraftvärmeverket igen. Det går med reservkraft just nu men vi bedömer att det ska fungera bra åt kunderna just nu, säger Per Dahlberg och fortsätter:

– Det var ju tur i oturen att det skedde vid den här tiden natten till en söndag när inte så många ska upp och jobba. Det hade varit värre om det inträffat natten till en tisdag.

Många drabbade

Enligt elbolaget Ellevio så drabbades deras kunder i Gagnef, Leksand, Ludvika, Mora, Orsa, Rättvik, Vansbro och Älvdalen av avbrottet och bolaget uppger att 34.000 av deras kunder saknade ström under natten.

Vid 05:20 på söndagsmorgonen hade nästan alla fått strömmen tillbaka. Vid 07:30 saknade ännu 93 hushåll i Älvdalen ström men någon timme senare hade även dessa fått tillbaka strömmen.

Enligt dt.se drabbades också Borlänge Energis samtliga 28.500 kunder i Borlänge också.

Avbrottet har skett på regionnätet, det så kallade överliggande nätet, som ägs av Ellevio och som ger ström åt Falu Energi och Vatten och Borlänge Energi.

Det fanns vid lunchtid på söndagen ännu inga klara uppgifter om vad som orsakat strömavbrottet.

– Vi kan se i våra system ett tänkbart område där avbrottet har uppstått. Vid 11:30-tiden började vi patrullera där och vi hoppas hitta felet under dagen, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio, till SVT Nyheter Dalarna.

Vidare berättar han att området där felet tros vara är väldigt stort. Är felet inte hittat under måndagen så kommer man att begära in hjälp från en helikopter.

Många larm

När strömmen gick fick också räddningstjänsten rycka ut flertalet gånger då automatlarm gick i gång.

– Det var ett stort avbrott med mycket automatlarm. Det kändes som att vi fick rycka ut i nästan alla kommuner, säger SOS Alarms produktionsledare och berättar att inget av dessa larm var skarpt.

Polisen uppger att de inte haft något extra jobb i samband med strömavbrottet.

Ljussken

I sociala medier har personer berättat att de sett ett ljussken över Falun precis innan strömmen försvann. Enligt polisen kommer det förmodligen från ställverket uppe vid Falu gruva.

– En patrull har sett ett ljussken där uppe, där Hanröleden korsar länsväg 293. Det har förmodligen blivit något fel i något ställverk där, säger Håkan Loman, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.