Stormen efter fjällgate

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stor uppståndelse i sociala medier på torsdagskvällen efter att moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra uttalat sig om de svenska fjällen.

Det var under sitt besök på skid-VM i Falun som moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i en intervju till SVT Gävledala sa:

– Det som är så fint med ett sånt här arrangemang, det är om det sätter Sverige och svenska fjällen på kartan och fler vill komma hit.

På sociala medier skämtades det sedan friskt om att partiledaren inte hade koll på var de svenska fjällen egentligen ligger, och flera tidningar, däribland Dalarnas Tidningar, uppmärksammade också uttalandet.

Även i en intervju med tidningen Expressen gjorde Kinberg Batra ett liknande uttalande efter att reportern frågat vad hon säger om kritiken att kommunen lägger ut för mycket skattepengar på VM?

– Det måste Falun fundera på, men det är roligt om vi kan ha stora idrottstävlingar. Och det är även viktigt för fjällkommuner att ha bra besöksnäring till vardags och att man inte försvårar för besöksnäringen. Och nu kommer miljoner tv-tittare att få se våra fjäll. Då blir vi stolta, säger Kinberg Batra till tidningen.

Hashtagg skapades

Uttalandet fick hashtaggen #fjällgate på sociala medier. Flera tongivande namn i Dalarna och Gävleborg kommenterade uttalandet på Twitter.

Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare för Gefle Dagblad skriver: ”Det här att #skidvm2015 skulle sätta #Falun på kartan? Helt superfail. Med #fjällgate ser vi effekterna av offensiv kommunal marknadsföring”.

Mats Ingels på P4 Dalarna skriver ”Frågan är väl vem som är roligast i familjen Kinberg Batra?”.

Sara Thunmarker Telde, ledarskribent på Dalarnas Tidningar skriver : ”Nu har Kinberg Batra sig egen version av ’Kära Örebroare’”.

Gabriel Ehrling, ledarskribent på Dalarnas Tidningar skriver: ”I Dalarna är fjällen så höga att vi ser dem från SAMTLIGA geografiska platser i landskapet. Man måste bara kisa. Jättemycket. #fjällgate”.

Men flera andra plockade också upp uttalandet och skrev ironiska kommentarer kring Falun och avståndet till de svenska fjällen.

”Från mitt badrumsfönster ser jag ’fjällen’ i Falun!”, ”Imorgon bär det av till fjällen för att kolla på lite skid-VM. Gött” var några av kommentarerna på Twitter.

Anna Kinberg Batra har inte tid att själv uttala sig i media under fredagen, men via sin pressekreterare, Jesper Wigardt, låter hon hälsa följande:

”En hoppbacke gör förstås inget fjäll, men kan den här diskussionen bidra till ökat intresse för den svenska fjällvärlden bjuder jag gärna på det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.