Storvarsel på SSAB i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Första steget i neddragningen. Kan komma mer.

Företaget föreslår att produktionen av galvaniserad plåt och färgbelagd plåt i Borlänge ska läggas ner vilket orsakar dagens varsel.

Tanken är att produktionen i Borlänge i framtiden ska specialisera sig på varmvalsade och kallvalsade produkter av tunnplåt.

SSAB i Borlänge

Totalt arbetar 2.100 personer på SSAB i Borlänge så måndagens varsel omfattar alltså var tionde anställd. Förra året gick SSAB och Ruukki samman och dagens varsel är en del av ett effektivitetsprogram som är ett resultat av samgåendet mellan företagen.

– Det är alltid tråkigt att behöva komma med besked om nedskärningar, men efter en omfattande analys av olika alternativ utifrån rådande marknadssituation, anser vi att det här är ett nödvändigt steg för att optimera vår verksamhet, och i förlängningen för att komma tillbaka till långsiktig lönsamhet, säger Olavi Huhtala som är divisionschef för SSAB Europe.

– Det var ett tungt besked, många blev ledsna, säger järnbruksklubbens ordf Sture Bergvall. Nu måste vi få klarhet i att det här görs av affärsmässiga skäl och inte politiska, säger han och syftar på att det är två olika företagskulturer och två olika länder som är inblandade.

SSAB kommer nu att inleda förhandlingar med de fackliga representanterna.

– Vi kommer att arbeta aktivt för att stötta de medarbetare som berörs av den här neddragningen, säger Olavi Huhtala.

Detta är första steget i den aviserade neddragningen med 900 tjänster totalt i koncernen. Det finns i nuläget inga garantier för att Borlänge inte kommer att drabbas även av de kommande neddragningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB i Borlänge

Mer i ämnet