Strejken över för deltidsbrandmännen

Uppdaterad
Publicerad

Avtal klart mellan Brandmännens riksförbund och Sveriges kommuner och landsting. Bland annat ökar ersättningen för beredskap.

De cirka 10 000 deltidsbrandmän som sedan i mitten av juni strejkat för högre löner går tillbaka till jobbet. Brandmännens riksförbund och motparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om ett avtal på 18 månader.

Bland annat ökas ersättningen för beredskap från 3 678 kronor till 4 006 kronor i veckan, enligt ett pressmeddelande från SKL. Samtidigt ska båda sidor, under ledning av en opartisk ordförande, sätta sig ned och utreda hur räddningstjänst i beredskap ska få bättre förutsättningar i framtiden. Någon sådan ordförande är ännu inte utsedd.

I avtalet fördubblas också tiden med ersättning till gravida som inte kan delta i utryckningar. Förhoppningen är att ändringen ”kan öppna dörren för att få fler kvinnor att söka sig till räddningstjänsten”, säger SKL:s chefsförhandlare Heléne Fritzon i pressmeddelandet.

I Dalarna finns ungefär 500 deltidsbrandmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.