Strid om gemensamt turistbolag

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att bilda ett stort bolag som tar hand om alla turistfrågor i hela Dalarna kan vara på väg att misslyckas.

Redan nu står det klart att det inte blir några gemensamma turistbyråer över hela länet och i den största turistkommunen, Malung-Sälen, väntas politisk strid för att säga nej till hela projektet.

– Vi borde satsa pengar på annat istället, säger Thomas Ericsson (L).

Visit dalarna

Flera års arbete bakom

I åratal har det i Dalarna jobbats från regionalt håll för att bilda ett stort kommunalt ägt turistbolag, Nya Visit Dalarna, där alla kommuner och turistbyråer är med och tillsammans lockar turister till länet.

Men skidföretagen i Sälen är inte intresserade – de vill inte betala för något sådant utan klarar sig utan hjälp.

Och nu tvekar också kommunpolitikerna om hela Dalaturistidén.

– Vi tycker att det är onödigt att lägga miljoner på det här när man redan har så mycket kompetens i kommunen, säger Thomas Ericsson (L) i kommunstyrelsen.

Malung-Sälen inte med

Redan nu står det klart att turistbyråerna i Malung-Sälen inte kommer att vara med i projektet. Kommunen planerar att slå ihop biblioteksverksamheten med turistverksamheten i Malung, precis som redan skett i Sälen. Och redan det är ett avsteg från hela tanken med Nya Visit Dalarna där det är tänkt att alla turistbyråer i länet ska drivas av det nya bolaget.

Men kommunledningen vill ändå delta genom att vara delägare i det gemensamma holdingbolag som ska styra hela turistverksamheten i Dalarna framöver.

Knapp majoritet

Frågan ska avgöras i fullmäktige men redan i kommunstyrelsen i Malung-Sälen blev det hårda diskussioner. Det slutade i omröstning där fem röstade för och fyra emot planerna på ett gemensamt turistbolag i Dalarna. Två ledamöter avstod från att rösta och frågan ledde till olika åsikter också inom partierna. 

Det närmar sig beslut i turistfrågan över hela länet och de flesta andra dalakommuner är positivia. Men alla 15 kommuner måste vara med för att det här ska bli av. Säger Malung-Sälen nej blir det inget och i den djupt splittrade kommunledningen kämpar nu kommunalrådet för att övertyga både partikamrater och andra om att det behövs ett gemensamt dalaturistbolag.

– Vi är stora på turism i Malung-Sälens kommun men vi ska inte få hybris, tycker jag. Vi mår bra av att vara med och ta del av en sådan här utveckling, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

– Min förhoppning är vi lyckas stoppa det här, säger Thomas Ericsson (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Visit dalarna

Mer i ämnet