Foto: SVT

Studentkåren: Hela högskolan till Falun

Uppdaterad
Publicerad

Studentkåren är för att hela högskolan flyttar till Falun och menar att högskolan måste bli tydligare – men att ställningstagande också har att göra med att studenter uppgett att de känner sig otrygga i Borlänge.

Flytten av högskolans filial i Borlänge till Falun har varit på bordet det senaste året och har sedan dess utretts. Studentkåren har inte tagit ställning till en flytt tidigare, men nu har en enad kårstyrelse sagt  sitt och är alltså för en flytt.

– Vi har varit med i utredningsgruppen och nu när slutrapporten kom så var det en enhällig kårstyrelse som var för en flytt. Vi måste se till att högskolan blir tydlig, säger Tom Edoff, ordförande för Dalarnas studentkår.

Högskolan Dalarna

Studenter otrygga i Borlänge

Studentkåren menar att campusmiljön är undermålig i dag och att det är svårt att samordna studenterna på ett bra sätt. Men även att studenter ska ha känt sig otrygga i Borlänge, och framför allt i bostadsområdet Tjärna Ängar, ska vara en bidragande faktor till att studentkåren är för en flytt till Falun.

”Jag blir mörkrädd och ledsen”

– Vi har hört från studenter att de har haft problem och de upplevt att det är ett otryggt område. Och när det har hänt saker på boendet, så har de känt att Tunabyggen inte tagit sitt ansvar, säger ordförande.

– Jag blir mörkrädd och ledsen. Det tog mig väldigt hårt att läsa att det fanns studenter som inte vågade gå ut på kvällarna. Ingen ska behöva känna så.

Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) tycker det är tråkigt att studentkåren tycker man bör flytta men kritiserar även utredningen som sådan, då han tycker att man borde ha fokuserat på hur man höjer kvaliteten på högskolan i första hand och inte dess placering.

– Jag tycker det är jättetråkigt, jag tycker det borde handla om något helt annat – hur höjer vi kvaliteten, hur blir utbildningen relevant och hur får vi en forskning som är bra för näringslivet i vår region, säger Jan Bohman (S).

– Vinsten för Falun blir betydligt mindre än förlusten för Borlänge, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet