Succéspelet Pokémon Go. Foto: TT/ Richard Vogel

Jakten på pokémons hjälper besöksnäringen i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Spelet har fullkomligt exploderat över världen den senaste tiden – nu drar även besöksnäringen i Dalarna nytta av Pokémon-spelet.

Få har väl undgått spelet Pokémon Go som går ut på att jaga små cyberfigurer ute i verkligheten, med hjälp av sin mobil. Det har orsakat feber och en del kaos runt om i världen.

 – Jag har aldrig sett en så stark viral trend som den här. Redan första dagen som jag laddade ner den amerikanska versionen av spelet så mötte jag 25 personer som spelade här i Falun. Nu ser man dem hela tiden, säger Deeped Niclas Strandh, sociala medier-strateg.

Med mobilen i högsta hugg

Med mobilen i högsta hugg jagas små pokémonfigurer runt om i samhället. Det har lett till kaos på sina håll i världen, då uppslukade spelare glömmer att se sig för. Men i Dalarna verkar det gå lugnt till.

 – Man måste tänka vettigt så att man inte stannar på motorvägen eller går in i folks trädgårdar, vanligt folkvett är det som gäller alltså, menar Deeped Niclas Strandh.

Besöksnäringen drar nytta av spelet

Det är inte bara speltokiga som gillar spelet, även besöksnäringen i Dalarna drar nytta av de små virala figurerna. Världsarvet Falu gruva har de senaste dagarna märkt att det finns flera figurer och pokémonplatser placerade i miljön – och det drar nya besökare.

 – Jag tycker att det är jätteroligt att folk utnyttjar en sådan här unik kulturmiljö, att ett världsarv får användas för olika ändamål, så det är absolut positivt, säger Anna Björkman, verksamhetschef på Falu gruva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.