Svenska vargstammen minskar

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vargstammen har minskat med 75 individer, visar vinterns varginventering.

Den varginventering som gjordes vintern 2015/2016 visar att det då fanns cirka 340 vargar i landet, varav cirka 90 i Dalarna.

Resultatet från inventeringen vintern dessförinnan var 415 vargar. En minskning alltså med 75 vargar.

Dalarna – varg

Naturvårdsverket konstaterar att det är flera faktorer ”som tillsammans bidrar till minskningen”. Licensjakten som fokuserat på att tömma revir är en av dessa faktorer, skriver man.

̶  I inventeringsarbetet ser vi att det finns många revir men att antalet familjegrupper har minskat som en följd av licensjakten. Nya par har etablerat sig i de gamla reviren men hade inte reproducerat sig under inventeringsperioden, säger Maria Hörnell Willebrand, som är chef enheten för viltanalys.

– Familjegrupperna har stor betydelse för inventeringsresultatet då populationsberäkningen baseras på föryngringar vilket är i stort sett är desamma som familjegrupper, säger Hörnell Willebrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – varg

Mer i ämnet