Teater med alzheimer i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Dalateatern repeterar just nu pjäsen Försvinnandet. I två akter får vi följa Ellen som sakta men säkert och allt mer tydligt försvinner in i Alzheimers sjukdom.

Eleanora DeLougheryh Nordin – som ingår i ensamblen – fick kontakt med pjäsen i USA, där den uruppfördes i Boston 2011. Hon tog med sig pjäsen hem till Sverige och lyckades få Dalateatern intresserad.

Sedan satte hon sig och översatte manuset till svenska och när hon lämnade översättningen till Dalateaternas chef Lisa Hugoson, så passade hon också på att föreslå sig själv till en av rollerna. Eleanora spelar nu Ellens barnbarn Sara.

Allvarligt ämne – men mycket humor

Pjäsen är skriven av Peter M Floyd, vars mor hade Alzheimers sjukdom.

– Det märks i manus att författaren kan ämnet, säger Maria Selbing, som spelar Ellen.

– Jag känner mig väldigt trygg med texten.

Trots att pjäsen handlar om ett allvarligt ämne så är det mycket humor i föreställningen, menar Selbing.

– Det är så med bra pjäser, de är svarta men innehåller samtidigt humor, det är det som är befriande.

Och teaterchefen Lisa Huguson fyller på:

– Alltid när man sätter upp en föreställning så vill man att det ska hända något i åskådarna, det ska väcka känslor och beröra.

Ska ut på turné

Försvinnandet har premiär i Falun den 11 februari och senare i vår ska föreställningen ut på turné i länet. Till hösten fortsätter turnéandet ute i landet, men då i Riksteaterns regi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.