Terrorattentat övades i Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen genomfördes ett terrorattentat mot ett trevåningshus i Älvdalen. Men det var bara en övning.

Forskare genomförde sprängningen för att utveckla en metod för att skydda räddningsarbetare efter framtida attentat eller jordbävningar.

– Det är för deras säkerhet, säger forskningsledaren Roger Berglund vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Det var 400 kilo dynamit och ett uppbyggt trevåningshus i betong som stod i centrum för den stora terrorövningen vid det militära skjutfältet Trängslet utanför Älvdalen. Huset ska förstöras i ett pågående jätteprojekt med forskare, universitetspersonal, myndigheter och företag från sju olika europeiska länder.

Övningen har ett enda mål – att det i framtiden ska vara säkrare att röja upp i helt eller delvis viktiga förstörda byggnader som drabbats av terrorattentat eller jordbävningar. Något som inte minst aktualiserats nu efter det stora jordskalvet i Italien.

 – Syftet är att titta hur huset här ser ut efter den här stora laddningen, säger Roger Berglund vid FOI.

Huset i Trängslet ska likna en ambassadbyggnad, sjukhus eller liknande som preparerats med sensorer innan attentatet. Sensorerna ska framöver kunna finnas på viktiga byggnader i riskområden, är det tänkt.

Under övningen i Älvdalen övervakas allt av avancerad utrustning på marken, det filmas av drönare från luften och sensorerna ska mäta förändringarna som uppstår i byggnaden efter explosionen.

 – Det är tänkt att man inom en halvtimme ska veta om man kan gå in i byggnaden, hur mycket personal det behövs, om det finns andra risker för ras och vad det kan kosta att bygga upp allt igen, säger Roger Berglund.

Skjutfältet i Älvdalen är det enda i Europa som kan hantera sådana här stora sprängladdningar. Personalen tog skydd i en bunker intill innan explosionen. Det görs nya tester på huset under nästa vecka. Forskningen om systemet ska vara klar inom kanske ett halvår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.