Tillfälliga rondeller skapar huvudbry

Uppdaterad
Publicerad

Riksvägen förbi Leksand har numera två tillfälliga rondeller vid infarterna till Leksand.

Rondellerna har anordnats inför att den gamla bron över älven inne i Leksand på söndag kväll stängs av för fordonstrafik. Den ska de kommande tre månaderna få ny beläggning vilket gör att det då kommer att bli betydligt fler än vanligt som kommer att behöva använda riksvägen för att ta sig in till Noret. 

– Normalt sett är det ungefär dubbelt så mycket trafik på den gamla bron jämfört med riksvägen, säger kommunens projektchef Anders Backhans.

Dalarna – Rondellerna i Leksand

Kommunen hade gärna sett att Trafikverket hade gjort permanenta rondeller vid riksvägen men så har det alltså inte blivit. Istället har kommunen fått göra tillfälliga rondeller som redan den vecka de funnits vållat huvudbry för en del trafikanter. Allra mest verkar det vara vänstersvängande söderifrån som blir överraskade av rondellerna och en del bilister har kört vänster som de brukat och inte runt ringen av däck.

– Vi har i veckan varit och gjort justeringar av rondellerna tillsammans med Trafikverket och vår entreprenör NCC, säger Anders Backhans.

Bussarnas linjer är redan omlagda så att de inte längre kör över den gamla bron och de ska inte heller i framtiden åka där då en minskning av den tunga trafiken ska förlänga livstiden för bron som sedan i våras genomgår en grundlig restaurering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Rondellerna i Leksand

Mer i ämnet