Foto: SVT

Skolan stängdes – då flyttade familjer med tio barn

Uppdaterad
Publicerad

När politikerna i Malung-Sälens kommun beslutade att lägga ner byskolan i Yttermalung flyttade direkt sammanlagt tio barn från orten till andra kommuner i Dalarna.

Nu är kommunen på god väg att lägga ner ytterligare en byskola – i Rörbäcksnäs – och nu kan det bli samma snabba utflyttning av unga familjer.

– Det är för långt att åka för barnen, säger föräldern Madeleine Skogstad i Rörbäcksnäs.

Ny skolorganisation i Malung-Sälen

Hotas av nedläggning

Den lilla Vildmarksskolan i Rörbäcksnäs i kanten av Sälenfjällen, hotas av nedläggning redan till sommaren.

Blir det så överväger flera föräldrar söka sig bort från byn, eftersom barnen från förskoleklass annars skulle tvingas åka till skolan i Lima – fyra mil bort.

– Min man är från Östergötland. Det kan bli så att vi flyttar även om vi helst vill stanna kvar, säger Madeleine Skogstad som har två barn i skolan.

Två familjer med tio barn flyttade

Det är bara några månader sedan samma politiker i Malung-Sälens kommun la ner byskolan i Yttermalung.

Det var samma diskussioner då och det var inte bara prat. Långa bussresor till andra skolor i Malung var inget alternativ – två stora familjer med totalt tio barn flyttade omedelbart från Yttermalung.

En familj valde att flytta till Borlänge.

Den andra familjen valde byn Våmhus i grannkommunen Mora – där finns byskolorna kvar.

”Bästa vi gjort för barnen”

– Det här är det bästa vi har gjort för barnen, säger föräldern Petra van Milligen som var en av dem som kämpade förgäves för att rädda skolan i Yttermalung.

Familjen sökte aktivit efter en kommun som satsar på att behålla de små skolorna. Och valde alltså Mora kommun. Efter att ha tittat på en skola på Sollerön valde de Våmhus där de också hittade ett hus att köpa.

– Vi är inte de enda som kommer att flytta från Malung-Sälens kommun. Det kommer att bli fler på grund av den strategi som politikerna har där, säger Petra van Milligen.

Begärt betänketid

Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Malung-Sälen, Sofia Söderström (S), har begärt lite längre betänketid innan det är dags för ett beslut om Rörbäcksnäs skola.

– Jag har inte utrett hur det gick för själva byn i Yttermalung men jag vet att barnen som kommit till Malung har det bra. Det flyttar ju familjer också från centrala Malung, säger Sofia Söderström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny skolorganisation i Malung-Sälen

Mer i ämnet