Undervisningen återupptas på Brunnsvik

Uppdaterad
Publicerad

Efter att avföring från möss hittades i köket – undervisningen återupptas på måndag.

All undervisning på Brunnsviks folkhögskola stoppades under onsdagen efter en kontroll av hygienen på skolan.

Bland annat hade man hittat glassplitter, smutsig utrustning och avföring från möss i köket.

Dalarna – Brunnsvik

När skyddsombudet på skolan, Örjan Svedberg, fick höra talas om resultatet av kontrollen bestämde han omedelbart att all undervisning på skolan skulle stoppas på grund av fara för elevernas liv och hälsa.

– Jag kan inte utsätta eleverna för den risken. Jag pratade med hälsovårdsinspektören och vistas man i de lokalerna utsätts man för risk för smitta, berättade han till Gävledala i onsdags.

När det var dags för lunch på torsdagen kunde ingen mat serveras på skolan. Då fick eleverna åka till lunchrestaurangen på ABB i Ludvika och äta, vilket inte alla hade möjlighet till.

Oense om matansvar

Man har tidigare haft en cateringlösning, där tre mål mat om dagen serverats. Men efter en avstämning i april visade det sig att bara fem av 20 elever i en klass betalat för sin mat, enligt rektorn på skolan. Det ledde till att eleverna på skolan själva skulle få ansvara för serveringen av maten och för städning och diskning, något som inte alls sköttes, enligt ledningen.

Eleverna, som betalar 2600 i månaden för servicen, hävdar att alla betalat och att de därmed inte skulle behöva städa och diska själva.

I den konflikten har det sedan uppstått kaos i köket.

Lösning på problemet

Men idag står det klart att man går tillbaka till en helhetslösning med cateringservering, där alla mål mat ordnas av en cateringfirma och där också cateringföretaget ansvarar för städning och servering av maten.

Idag fick också alla elever lunch serverad från cateringfirman och nu är skolledningen och skyddsombudet Örjan Svedberg överrens om att det här är bästa lösningen. Undervisiningen återupptas därmed på måndag.

– Det känns jättebra att vi kan återuppta undervisningen, säger Örjan Svedberg.

I framtiden ska eleverna även få äta från riktigt porslin och få dricka till maten, samt kaffe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Brunnsvik

Mer i ämnet