Utbildning i Falun ger gott hopp inför framtidens bancykling Foto: Tobias Enmark/SVT

Utbildning i Falun ger gott hopp inför framtidens bancykling

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen samlades 35 ungdomar från hela landet i åldrarna 8 till 15 år för att lära sig cykla på bana i Sveriges enda inomhus velodrom.

– Det här lägret syftar till att bredda sporten och göra bancykling och velodrom mer känt i Sverige, säger David Mayer förbundskapten bancykling.

Till vardags så träningscyklar ungdomarna allt från landsväg till mountainbike.

– I bancykling måste man kunna trampa snabbt och man måste jobba med marginalerna eftersom man cyklar på en begränsad yta. Det gör att ungdomarna blir bättre mountainbikecyklister och landsvägscyklister, men framför allt blir de bättre på att cykla i trafiken, säger David Mayer.

Inga bromsar

Cyklarna man använder i bancykling är lite annorlunda, de har till exempel inga växlar och inga bromsar.

En av de som provade på bancykling för första gången var den här helgen Elin Karlsson från Borlänge Cykelklubb.

– I början var det lite svårt, man får trampa bakåt när man vill bromsa, säger Elin.

Elvira Berglund som till vardags tränar och tävlar med Spårvägen Cykel i Stockholm tyckte att det var lite läskigt i början.

– Det var väldigt kul men jag var lite rädd att ramla i början men kör man bara rakt fram och håller farten så går det bra, säger Elvira.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.