Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Arkivbild

Utredare fick oväntad hjälp

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången mot de elva åtalade som misstänks vara inblandade i det uppmärksammade mordet i Långshyttan, där en kvinna i 60-årsåldern dödades och sedan dumpades i ett gruvhål.

Intresset för rättegången är mycket stort. Rättssalen fylldes till sista stol av de åtalade, deras juridiska ombud, anhöriga, allmänhet och media. Rätten fick öppna upp ännu en sal för att göra plats för fler intresserade som fick följa förhandlingarna på en videoduk.

Presentation av de tilltalade

Första dagen på rättegången hör till åklagaren, i det här fallet Johan Knies, som ägnade sin tid åt att presentera de tilltalade, vilken relation de har till varandra och till offret och hur han kan knyta de tilltalade till brottet och visa hur de planerat det och slutligen fullbordat det.

Kvinna mördad i Långshyttan

Av de elva åtalade är sex misstänkta för själva mordet, två för medhjälp, och tre för underlåtenhet att avslöja mord.

Kompisgäng

Enligt åklagarens sakframställan framgår det att det handlar om ett kompisgäng, 20-46 år gamla som tidvis även har delat lägenhet. Åtta av de inblandade bodde vid tiden för brottet i två lägenheter i Borlänge.

– De har umgåtts ganska frekvent, så vitt vi kan se, säger Johan Knies under sakframställan.

De har även haft ett umgänge med den döda kvinnan, som också har lånat dem pengar. Och även tidigare har polisanmält några av de tilltalade då de stulit pengar från henne med hjälp av hennes kontokort. En anmälan hon tar tillbaka då hon blir hotad.

 Enligt polisen säger hon att hon kommer att råka illa ut om hon går vidare med anmälan, säger åklagaren

Bjuder offer till grillfest

De tilltalade bjuder offret till en grillfest vid en sjö i Säter. Väl där inser man att några fiskare finns på platsen och det är då man beslutar att åka vidare. Under bilfärden där sju av de tilltalade finns med och offret sitter i baksätet, läggs en flagglina om hennes hals. Hon stryps till medvetslöshet och puttas därefter ut ur bilen och gärningsmännen börjar hugga henne med en kniv. Det är knivhuggen som är dödsorsaken.

App spelar in allt

Det unika med utredningen är att en av förövarna, en 20-årig kvinna har en app i sin telefon som spelar in hennes samtal. Utredarna har därmed kunnat följa förloppet från planeringsstadiet till fullbordat brott och därefter när insikten om att det hela kommer att ta slut når kvinnan.

På ljudfilerna hörs bland annat när en av de mordmisstänkta, en 24-årig man ger en 21-åring i uppdrag att ta den 60-åriga kvinnan av daga. Han vill att 21-åringen går in i hennes lägenhet:

”Du ska snabbt slå yxan i huvudet på henne” och ”Du ska gå in, göra det och slänga in henne i bilen och åka därifrån”

Det blir inget mord just den gången.

Andra samtal beskriver att mordet är klart:

”Jajjamen, klart. Vi är på väg till Borlänge”

”Gick det fort eller?”

”Vi tar det när vi kommer hem”

Rättegången är planerad att ta 20 dagar och i morgon inleds förhören av de tilltalade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet