Foto: Maja Suslin/TT, Nisse Schmidt/TT

Utredaren: Falun är ett sannolikt alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige blir värdland för OS år 2026, så är det ”sannolikt” att backhoppningen och nordisk kombination kan genomföras i Falun. Det berättar nu Olof Öhman som är utredare inför vinter-OS.

Tidigare fanns planer på att ansöka om vinter-OS redan år 2022, men de planerna skrotades och nu siktar man istället på att arrangera OS i Stockholm år 2026.

Utredning inte klar än

Olof Öhman som arbetar på Stockholms Stad är den som utsetts som utredare för ett eventuellt OS i huvudstaden år 2026.

OS i Dalarna

– Vi är inte färdiga med utredningen än, berättar han men menar att planen är att utredningen kommer att presenteras i januari.

Falun aktuellt för OS

Fast för att dra allt i land, måste man utreda var alla vintergrenar ska gå av stapeln. De alpina grenarna ska

Olof Öhman, utredare för Stockholm 2026. Foto: SVT

kanske förläggas i Åre och eventuellt kommer även Falun – som arrangerade skid-VM år 2015 – att ha ett finger med i spelet.

– Det kan vara aktuellt och att nordisk kombination och backhoppning genomförs i Falun, säger Olof Öhman.

Vilka andra städer konkurrerar Falun med?

– Det finns planer att bygga en anläggning i Tullinge i Stockholm, så det är ett alternativ vi kollat på också om det är möjligt. Men det är mer sannolikt att backhoppningen kommer att genomföras i Falun.

”Fantastisk anläggning”

Olof Öhman var själv uppe i Falun i somras för att kolla på Lugnets sportanläggning där hoppbackarna står. Det bekräftas även av kommunen, som menar att utredarna på plats var ”imponerade” av anläggningen. Det är något som Olof Öhman också passar på att förstärka.

– Vi var uppe på försommaren, så jag stod uppe på toppen och tittade ut. Det är en fantastiskt anläggning, säger han.

En eventuell ansökning till att arrangera vinter-OS ska dock inte lämnas in förrän tidigast i januari år 2018, enligt Svenska Olympiska Kommittén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Dalarna

Mer i ämnet