Våg av skadegörelse på Mora folkhögskola

Uppdaterad
Publicerad

Sönderslagna fönsterrutor, sprängda brevlådor och sönderskjuten utrustning. Mora Folkhögskola har det senaste halvåret fått utstå en våg av skadegörelse, men lyckas inte få hjälp av polisen.

– Det här är systematiskt och det trappas hela tiden upp, säger skolans rektor, Eva Averginou, som är förtvivlad.

Natten till torsdagen sköts Mora Folkhögskolas robotgräsklippare sönder. Det är bara en i en lång rad händelser där skolan utsatts för skadegörelser som startade i december förra året. Skolans fönsterrutor har slagits sönder och staket har rivits upp. Tre gånger har skolans brevlåda sprängts och på senare tid har man tagit till luftfevär och skjuter mot skolans kontorsfönster.

– Nu när de börjat skjuta känner jag att vi har passerat en gräns. Jag ansvarar för både personal och internatelever i svår sommarverksamhet och vi är rädda och otrygga, säger rektorn som även berättar att flera andra verksamheter i Mora har drabats av liknande dåd.

Men enligt rektorn får de ingen hjälp av polisen.

– Det råder resursbrist, vad jag förstår. De kom i december när vi anmälde skadegörelse första gången. Därefter har de inte varit här eller tagit uppgifter i samband med en enda anmälan, säger Eva Averginou.

SVT Nyheter Dalarna har sökt polisen, men de vill inte kommentera ärendet om skadegörelsen idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.