Syrianskas ordförande Fikri Halef fördömer supportrarnas agerande. Foto: TV4/SVT

Våldsamt upplopp på Domnarvsvallen

Uppdaterad
Publicerad

Dalkurd vann matchen med 2-1. Men mötet med Syrianska resulterade även i flera anmälningar om våldsamt upplopp.

Det blev en orolig och stökig match mellan Dalkurd och Syrianska. Redan innan matchstart kallades polis till Sveatorget i centrala Borlänge. Där förfestade supportrar från båda lagen och polisen möttes av flygande flaskor, stenar  och knallskott som kastades mot polismännen.

– En polisman fick en flaska i huvudet och en annan fick en brännskada på benet, en tredje polis träffades av en sten på handen och knallskotten såg till att de flesta poliser upplevde  lock för öronen och öronsus efteråt, berättar Håkan Loman, vakthavande befäl på polisen i Dalarna.

Dalarna – Dalkurd

– En anmälan om våldsamt upplopp är nu upprättad.

Oroligheterna fortsatte  senare på Domnarvsvallen.

Kastade pyroteknik

Redan innan matchstart stormade ett 30-tal supportrar från Syrianska grindarna till Domnarvsvallen och lyckades ta sig in ovisiterade. Därefter kastades rökbomber och bengaler in på arenan från motståndarlagets läktare.

Matchen kunde starta först sju minuter efter utsatt tid och fick sedan avbrytas 20 minuter senare efter att det i samband med en utvisning av en spelare i Syrianska, återigen kastades in pyroteknik från bortalagets läktare.

Även här rubriceras händelsen som våldsamt upplopp.

Matchen återupptogs och kunde till sist slutföras. Men oroligheterna fortsatte  efter slutsignalen och stämningen mellan de båda klackarna var hotfull. Polisen kunde dock avvärja en sammandrabbning.

Från Dalkurds sida hävdar man att säkerhetsarbetet inför matchen har varit grundligt och är nöjda med att matchen till slut ändå gick att genomföra. Hur Syrianskas supportrar trots extra visitationer och extra personal utplacerad på ställen där pyroteknik skulle kunna kastas in från utsidan så kunde alltså bengaliska eldar och annan pyroteknik ändå tändas på arenan.

–Jag tror att en del kan ha kommit in med de 30 personer från Syrianskas supportrar som forcerade entrén och hoppade in utan att betala. Dessa kunde vi ju inte visitera, säger Vahap Kizil, sportchef Dalkurd, som ändå är nöjd med hur man förberett sig.

– Vi lyckades ju genomföra matchen, trots allt.

Ber om ursäkt

Ordföranden i Syrianska, Fikri Halef, tar avstånd från händelserna och ber nu  om ursäkt för det som hände i samband med matchen:

–  Det här har inte med fotboll att göra och vi vill be om ursäkt till Dalkurd och Borlänge för oroligheterna som vi skapade.

– Vi kommer att ha ett möte med styrelsen så fort det är möjligt och vi kommer att stänga av de supportrar som håller på så här, säger Fikri Halef.

Ingen har gripits i samband med händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalkurd

Mer i ämnet