Lindhedsvargen gick rakt mot Björn – se vad han fångade på film Foto: Björn Hagman

Vargen i Linghed fångad på film av Björn: ”Det är tragiskt att se den”

Uppdaterad
Publicerad

Vargen har en längre tid vistats i Linghed i Falu kommun. Under en skyddsjakt i april skadesköts vargen men återfanns ej vid eftersöket. Nu har den synts till igen, nordväst om Linghed.

Björn Hagman var ute för att jaga småvilt mellan Marnäs och Björkboda när vargen helt oväntat dök upp. Den började gå rakt mot honom men vek sedan av och gick jämsides. Den var så pass nära att Björn ändå fick en bra titt på vargen och kunde se vilket skick den var i .

– Den ser bedrövlig ut. Hon verkar vara så avdomnad att hon inte brydde sig om att jag stod där. Jag visslade på henne men hon bara tittade och gick vidare, säger Björn Hagman som efteråt ringde Länsstyrelsen i Dalarna för att informera.

Vargar i Dalarna

Vill ha information

”Vi samlar nu information och observationer på vargen för att kunna avgöra om den fortfarande har ett nära beteende eller inte. Det skulle kunna vara grund för ett beslut om skyddsjakt”, skriver Caroline Dickson, chef för enheten för vilt på Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Björns video är från torsdagen den 10 december. Under fredagen var Björn tillbaka och såg då blodspår där vargen gått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet