Foto: TT

Licensjakt på varg överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Den licensjakt på varg som beslutats av Länsstyrelsen Dalarna har nu överklagats av både föreningen Nordulv och Naturskyddsföreningen.

Det var i slutet av september som Länsstyrelsen Dalarna tog beslut om årets licensjakt på varg. Totalt sex vargar ska skjutas i Orsenreviret mellan Vansbro och Grängesberg. Sedan tidigare har föreningen Nordulv överklagat jakten, och nu gör Naturskyddsföreningen samma sak.

– Vi tycker inte att licensjakt är bra. Om varg måste jagas ska det vara en strikt skyddsjakt istället. Att de dessutom valt ett revir där vargarna inte ställt till några problem gör det ännu mer motiverat att överklaga, säger Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna.

Länsstyrelsen Dalarnas beslut om licensjakt grundar sig på en genomgång av reviren, där Orsenreviret inte bedömdes ha genetiskt viktiga vargar. Annat som varit avgörande är hur många tamdjur och hur många vargar som finns i reviret.

Om inte ärendet är avgjort 1 december vill Naturskyddsföreningen att jakten stoppas åtminstone tillfälligt, tills förvaltningsrätten prövat beslutet om skyddsjakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.