Turerna kring vargjakten.

Vargjakten i Dalarna utvärderad

Uppdaterad
Publicerad

Licensjakten på varg i Dalarna i vinter föregicks av ett stort antal juridiska turer innan den blev godkänd. Jägare befarar att det kommer bli likadant igen.

Under fredagen hölls ett utvärderingsmöte hos Länsstyrelsen Dalarna där olika parter fick berätta hur de tyckte att vinterns licensjakt på varg hade gått. Myndigheterna ansåg att det hade gått ganska bra, medan jägarna är kritiska till de komplicerade juridiska turerna som föregick jakten. Och de tycker också att det behöver skjutas fler vargar.

Jakt endast i Lövsjöreviret

Åtta vargar gav länsstyrelsen klartecken för att det skulle få skjutas under vinterns licensjakt. Och det var bara i Lövsjöreviret utanför Ludvika på grund av att det är ett vargtätt område. Efter komplicerade juridiska turer så kunde vargjakten till slut sätta igång i Dalarna. Men i till exempel grannlänet Värmland blev det ingen jakt i år.

Dalarna – varg

Till slut fälldes sju vargar, den åttonde visade sig vara en besökare från Värmland som inte fick skjutas. Både länsstyrelsen i Dalarna och Naturvårdsverket tycker att det gick ganska bra med jakten och är nöjda med hur jägarna skötte sig.

Missnöjda jägare

Jägarna själva däremot är irriterade över att det blev så komplicerat med det juridiska.

– Vi tycker ju att det är högst olyckligt med den här jurdiska cirkusen som har varit och på något sätt måste man ju komma tillrätta med det här, säger Jägarförbundets Hans Johansson.

Dessutom tycker jägarna att det var för få vargar som fick skjutas. Åtta stycken motsvarar ungefär en tiondel av alla vargar som vid den tidpunkten fanns i Dalarna.

– Det krävs ett större uttag av vargar för att öka acceptansen, som vi ser det! Jakten som företeelse kommer att öka acceptansen, men då behöver vi få en större tilldelning än tio procent! säger Hans Johansson.

FAKTA – Detta har hänt

  • I novemberber fattade länsstyrelsen beslut om licensjakt, ett beslut som överklagades.
  • Naturvårdsverket avslog sedan överklagandet och det beslutet skulle inte gå att överklaga.
  • Men då klagade någon till Högsta förvaltningsdomtolen som sa att själklart ska man kunna klaga på Naturvårdsverkets beslut.
  • Därför blev det inhibition på beslutet att få jaga tills överklagandet hade hunnit tas upp.
  • Ett beslut som sedan kammarätten rev upp och då, men först då var det fritt fram att starta jakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – varg

Mer i ämnet