Licensjakten på varg som skulle ha inletts på måndag har flyttats fram. Arkivbild Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Vargjakten i Dalarna skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Licensjakten på varg som skulle ha inletts på måndag har flyttats fram. Bristen på snö gör att jakten inte går att genomföras.

Före nyår sade Högsta förvaltningsdomstolen ja till licensjakt på varg. Därmed skulle vargjakten ha dragit igång under måndagen. Bristen på snö gör dock att jägarna har svårt för att spåra vargen och jakten skjuts upp. 

– Vi är ju beroende av snön för att kunna lokalisera vargen, säger Janne Olsson som är en av jaktledarna. 

Jägarna avvaktar

Jakten i Dalarna ska bedrivas i Orsenreviret som ligger mellan Ludvika och Nås ungefär. Här får 6 vargar fällas. Innan snön kommer avvaktar jägarna. 

Snön används också för att ta reda på hur många vargar som rör sig i området. Är det för många vill man inte släppa hundarna.

– Vi jagar med två hundar vilket är det tillåtna. Det är för hundarnas säkerhet, säger Janne Olsson.

Snön kommer enligt prognos

Prognosen säger att det ska komma snö under tisdagen vilket innebär att jakten skulle kunna komma igång under onsdagen.

Ledningen för jakten i det så kallade Orsenreviret beslutade vid ett möte på söndagskvällen att skjuta upp jakten. De senaste dagarnas mildväder har lett till att snön smält bort. Jaktledningen avvaktar nu de kommande dagarnas väderutveckling.

Gott om tid till jakt

Enligt Christer Gruhs Länskommunikatör Jägareförbundet Dalarna så finns det fortfarande gott om tid att genomföra jakten då slutdatum är satt till den 15e februari.

Totalt omfattas jakten av 24 vargar fördelade i fyra län. Högsta Förvaltningsdomstolen beslutade strax före årsskiftet att godkänna jakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.