Vargjakt Foto: TT

Vargjakten i Dalarna stoppas tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsdomstolen i Falun beslutade under måndagen att stoppa vargjakten i Dalarnas län.

Jakten överklagades av flera organisationer tidigare i december.

Vinterns vargjakt var planerad att starta den 2 januari och i Dalarna skulle åtta vargar få skjutas. Men nu beslutar Förvaltningsrätten om inhibition, det vill säga att man tillfälligt stoppar jakten.

Förvaltningsrätten anser att det finns skäl för inhibition eftersom utgången i sakfrågan är oviss. Man menar att det finns risk för bestående skador på vargstammen om beslutet om jakt verkställs.

Dalarna – varg

Beslutet om vargjakt får alltså inte verkställas förrän Förvaltningsrätten i Falun sagt ja eller nej till jakten.

Även jakten i Gävleborg, Värmland och Örebro län stoppades under måndagen. Under tisdagen stoppades också jakten i Västmanland.

Överklagades av flera

Vargjakten överklagades för ett par veckor sedan av Naturskyddsföreningen, Svenska rovdjursföreningen och Världsnaturfonden.

– Vi är lättade. Om det inte blivit inhibition, hade det funnits en risk att alla vargar varit skjutna innan besluten i sak varit klara, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl, till TT.

– Som vi ser det är det i dag ingen som riktigt vet hur många vargar som föddes förra året och det här jaktbeslutet kan därför äventyra vargstammen, sa Jan Bergstam på Rovdjursföreningen tidigare i december.

LRF kritiserar

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är inte förvånade över dagens beslut men menar att de är mycket problematiska.

– Varje gång rovdjursförvaltningen har tagit ett steg framåt, går den strax ett eller två steg bakåt. Detta är mycket problematiskt. Inte enbart för att det är en juridisk karusell som få vanliga människor kan förstå. Det hindrar också en begränsad och absolut nödvändig licensjakt på varg. En jakt helt i enlighet med vad riksdagen beslutat om, säger Sven Erik Hammar, vice ordförande LRF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – varg

Mer i ämnet