Vargjakten återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Vargjakten i Dalarna kommer att återupptas. Den varg som påsköts i söndags är inte skadad konstaterar Länsstyrelsen efter att ha spårat i området.

Länsstyrelsen har under förmiddagen varit ute i ett område vid Tolaråsen söder om Nås för att spåra den varg man misstänkte kunde ha träffats av ett skott. Dessutom har man spårat i ett område där jägare tror sig ha sett den aktuella vargen vid ett senare tillfälle. Efter att ha spårat vid platserna kunde Fredrik Perols vid länsstyrelsen konstatera att det inte finns något som talar för att vargen är skadad.

– Den går fint och det finns inga spår efter blod i dess spår, säger Fredrik Perols till SVT Nyheter Dalarnas reporter på plats.

Dalarna – varg

Här följer de vargens spår:

Det var i söndags som vargjakten avlystes sedan den sjätte och sista vargen påsköts i Orsenreviret.

Nu är spårningen avslutad och inrapporterad och Länsstyrelsen meddelade vid 13.13 att jakten återupptas.

Dock kommer jakten inte återupptas under tisdagen, meddelar Jägarförbundet i Dalarna, då jaktledningen hoppas att det ska falla snö senare i veckan. Jakten återupptas istället i slutet av kommande vecka. 

–  Det är spårat överallt och att urskilja gamla spår mot nya spår är näst intill omöjligt och därför inväntar man nästa snöfall, säger Christer Gruhs

som är informatör för Jägarförbundet i Dalarna.

Jakten slut i övriga landet

I övriga län är jakten nu slut då samtliga vargar är skjutna.

Alla vargar som skjutits under jakten besiktigas av länsstyrelsens representanter. Skytten får behålla vargskinnet, men vargkroppen skickas till Statens Veterinärmedicinska anstalt för obduktion. Syftet med obduktionen är att kartlägga vargarnas hälsostatus, ålder och ursprung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – varg

Mer i ämnet