Vargar kan ha flyttats till Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett vargpar i närheten av Övertorneå i Norrbotten sövdes på tisdagen för vidare transport och de kan nu ha flyttats till Gävleborg och släppts fria.

Vargparet i Norrbotten sövdes från helikopter under tisdagen för att flyttas till varglänen i Mellansverige där de har släppts under onsdagen. Naturvårdsverket är förtegna om vilket län vargarna flyttats till men de uppger att det handlar om Gävleborgs län, Västra Götalands län, Örebro län, Västmanlands län, Uppsala län eller Stockholms län.

Verket skriver i ett pressmeddelande på onsdagen att man av hänsyn till vargarna kommer att meddela var vargarna släppts först när paret har lämnat platsen. Det kan ta från några timmar upp till några dagar.

Flytten utförs dels för att undvika framtida konflikter med rennäringen i området i Norrbotten, och dels för att minska inaveln inom den svenska vargstammen. De två vargarna är av finsk-ryskt ursprung och förhoppningen är att de ska sprida nytt friskt blod till den inavlade stammen.

Fakta

Såhär går en vargflytt till, steg för steg:

– Efter jakt från helikopter fångas vargarna in och sövs.

– En veterinär undersöker vargarna för att säkra att de är i god kondition och kan flyttas.

– Vargarna märks med GPS-sändare och behandlas mot dvärgbandmask.

– Vargarna, som nu vaknat till, körs i bil till utsläppsplatsen. Veterinärer följer med under hela transporten.

– Vargarna släpps på den nya platsen.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargpar

Mer i ämnet