Arkivbild.

Vårruset till Falun 2017

Uppdaterad
Publicerad

Falun är en av tre nya städer som Vårruset gör nedslag i under turnén 2017, de andra två är Helsingborg och Kalmar.

Tidigare har Falu IK arrangerat Tjejruset men nu ansluter man sig alltså istället till löparturnén Vårruset som gör 20 stopp på olika platser i Sverige. Liksom Tjejruset är Vårruset en löptävling för tjejer. Den som har sprungit Tjejruset tidigare år kommer att kunna känna igen sig.

– Det blir samma koncept som Tjejruset och vi kommer använda samma bana, men vi hoppas på att få en kick med marknadsföring och paketering från centralt håll, så att det blir ett bättre event helt enkelt, säger Ulrik Mattiasson, Falu IK

Lågt deltagarantal

Av olika anledningar har antalet deltagare i Tjejruset varit ganska lågt under de senaste åren berättar Ulrik Mattiasson. En av anledningarna är att det konkurrerat med många andra liknande lopp runt om i länet.

– Det har inte hänt så mycket i det de senaste åren och vi har känt att vi måste göra något, som att breddar loppet och öppnar för både tjejer och killar. Men då fick vi förfrågan om att ta hit Vårruset, för de är ju också intresserade av att få ut loppet till flera ställen i landet.

Då springs det i Falun

Det är Stockholm Marathon-gruppen som på varje ort samarbetar med en ideell idrottsförening som lokal arrangör under Vårruset. Turnén har premiär i Malmö den 2 maj och avslutas i Östersund den 13 juni. I Falun arrangeras det den 18 maj.

Enligt loppets hemsida är man världens största motionsserie för tjejer och man räknar med att över 110.000 tjejer över hela landet kommer att delta nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.