Många Vasalopp kan ge hjärthopp

Uppdaterad
Publicerad

Skidåkare som åkt flera snabba Vasalopp löper större risk att drabbas av rytmstörningar på hjärtat än långsammare åkare.

Forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet har gjort en studie på nära 53 000 personer som åkte Vasaloppet mellan 1989 och 1998. Skidåkarna följdes till 2005, och när studien nu publiceras i European Heart Journal visar det sig att nästan två av hundra åkare drabbats av rytmstörningar. Risken är större ju snabbare åkarna tagit sig i mål, och de som åkt loppet minst fem gånger löper 30 procent högre risk än de som åkt loppet en gång.

Kasper Andersen, hjärtläkare vid Akademiska sjukhuset och doktorand vid Uppsala universitet, är en av studiens författare. Han förvånas inte över resultatet.

Gävledala Vasaloppet 2013

-Tidigare studier har visat samma tendens, men det här är första gången det visas i en så stor undersökning.

Men Andersen vill inte avråda från motion.

-I det stora hela är det inte farligt att träna. Fysisk aktivitet är bra för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar och även andra sjukdomar.

De flesta som fick rytmstörningar drabbades av förmaksflimmer.

-Det är relativt ofarligt, men ger obehagliga symtom, säger Andersen.

Däremot visade inte studien någon ökad risk för kammararytmi som är den mest dödliga rubbningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala Vasaloppet 2013

Mer i ämnet