Verksamhetschefen: ”Jättetråkigt att han har fått vänta”

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan i landet ökar. Vuxenpsykiatrin i norra och västra Dalarna hinner inte göra utredningar i den takt de önskar.

– Ibland känner vi oss otillräckliga när patienter får vänta, säger Maria Tjäder, verksamhetschef.

19-årige Adam är en av dem som står i kö. Han har fått testa olika mediciner i väntan på utredning varav en som han blev paranoid av. Läkarna misstänker autism men Adam börjar bli less på att vänta.

– Allting känns hopplöst, tomt och meningslöst.

Långa väntetider

Adam har fått höra att väntetiden för att få göra en neuropsykiatrisk utredning kan vara uppemot ett och ett halvt år.

Är det rimligt att behöva vänta ett år på en utredning?

– Det är lite så som det har sett ut sedan flera år tillbaka och det ser likadant ut nationellt. Sedan tycker jag förstås att det är jättetråkigt och jag förstår att det är ett problem för patienterna, säger Maria Tjäder.

Vill effektivisera vården

Maria Tjäder berättar att de ständigt arbetar med att försöka effektivisera vården, på grund av belastningen som råder. En åtgärd är gruppbehandlingar.

– Vi håller på att implementera ett ökat utbud när det gäller gruppbehandlingar. Det har ju ändå evidens till viss del, säger Maria Tjäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.